Przyjemność to naturalna potrzeba człowieka. W tym odcinku rozmawiamy o tym, jak tą potrzebę adresować w środowisku pracy.
Rozmawiam z Katarzyną Turską, dyrektorką HR w firmie Pluxee, doświadczoną menedżerką i inspiratorką we wprowadzaniu nowych rozwiązań nakierowanych na wspieranie pracowników.
Rozbijamy przyjemność na kawałki, próbując dostrzec to, co składa się na dobre życie (idąc trochę za koncepcją Salingmana i modelem PERMA). Patrzymy na rolę emocji w pracy i na to, jak, gdzie i kiedy możemy odczuwać radość, ciekawość, przyjemność, zadowolenie, wdzięczność.
Epikur by powiedział – przyjemność jest w kwiatach w ogrodzie i grupie przyjaciół. My patrzymy na rolę liderów w kreowaniu przyjemności w organizacji, na docenianie, minimalizowanie drenujących doświadczeń, poczucie sensu i wzmacnianie poczucia wpływu.
Staramy się odpowiedzieć na pytanie, co może zrobić
organizacja, żeby potrzebę przyjemności adresować w środowisku pracy. Oraz czego warto robić więcej, a czego mniej w codzienności, żeby odczuwać więcej przyjemności. Po stronie liderów i po stronie każdego z nas, bo każdy ma robotę do zrobienia 😉
Zapytałam też swoją gościnię o to, od czego warto zacząć, jeśli chcemy wprowadzać kulturę przyjemności, a Kasia dzieli się swoimi wieloletnimi dobrymi praktykami.
Zapraszam do słuchania 😊
O przyjemności w pracy i nie tylko warto poczytać:
Uwolnij się. Dobre życie według siedmiu filozofów – terapeutów, Marcin Fabjański
Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności. Philippe Delerm
Zapraszam do subskrybowania podcastu!
https://www.spreaker.com/show/w-dobrym-stanie